
Sanal gerçeklik kavramı ilk olarak oyun dünyasındaki yükselişiyle adını duyurmuş olsa da hızlanan teknolojik gelişmelerin de etkisiyle çok farklı kullanım alanlarında kendine yer bulmayı başarmış bir teknoloji haline geldi. Vive Sanal gerçeklik HTC Artırılmış Gerçeklik gototechno
2018’de 7 milyar doların üzerine çıkan sanal gerçeklik pazarının 2025’in sonuna kadar 90 milyar doları aşan büyüklüğe ulaşması öngörülürken, 2023’te, dünya genelinde, neredeyse 100 milyon adetlik satış sayısına erişileceği tahmin ediliyor. Öte yandan değişimdeki hızın da etkisiyle 2016 yılından beri son kullanıcıların almakta olduğu VR başlıkları için özel geliştirilmiş uygulama sayısının 4000’in üzerinde olduğu ifade ediliyor.
Dünyada ve Türkiye’de Yükselişte: Genişletilmiş Gerçeklik
Bilgisayarlarla kullanıcı arasında etkileşimi dönüştüren ve farklı bir boyuta taşıyan XR, kullanıcıların dijital dünyayla çok daha sezgisel bir etkileşim yaşamasına olanak tanıyor. VR’daki uzmanlığını XR alanına da taşıyarak Genişletilmiş Gerçeklik’te lokomotif marka olan HTC, XR alanında ilklere imza atan konumuyla tanınıyor.
Sanata Dokunan Sanal Gerçeklik
2019, HTC Vive’ın Louvre Müzesi’yle gerçekleştirdiği ve sanat severleri, da Vinci’nin en ünlü başyapıtıyla sanal gerçeklik ortamında karşı karşıya getirdiği Mona Lisa: Camın Ötesi projesiyle de adından söz ettirdiği bir yıl oldu. Yerel bir geliştirici olan Muse VR’ın Pera Müzesi’ndeki ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu için geliştirdiği uygulamanın bir diğer etkileyici örnek olduğunu aktaran Batuhan Başal, “2019 yılında sanal gerçeklik deneyiminin sanatla buluşmasını mutlulukla takip ettik. “2020 yılında bu hız artarak devam edecek, içerikler hem nicelik hem de nitelik anlamında ileriye gidecek. Bizi hem bireysel kullanıcıların eşsiz deneyimler yaşayacakları hem de kurumların bu teknolojilerden daha çok faydalanacakları bir yıl bekliyor.