Bosch’un robot teknolojisi engelli çalışanların hayatını kolaylaştırdı

İnsanlar ve makineler arasındaki iş birliği nasıl olacak? Robotlar engelli insanların da iş gücüne katılabilmesi için yardımcı olabilir mi? AQUIAS projesi, Almanya’da Robert Bosch GmbH, Fraunhofer Endüstriyel Mühendislik Enstitüsü (IAO), Üretim Mühendisliği ve Otomasyon IPA Enstitüleri ile ISAK GmbH tarafından yürütüyor ve robotlarla ilgili bu sorulara cevaplar sunuyor. Yürütülen proje, Alman Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından finanse ediliyor. Bosch engelli destek robotları

Robotlar sayesinde işin kalitesi arttı

Proje kapsamında; Bosch’un otonom üretim asistanı APAS, son derece kısıtlı çalışma kapasitesine sahip, ciddi engelleri bulunan kişileri de işe kabul eden ISAK GmbH’te devreye alındı. APAS burada, sıhhi tesisatların montaj sürecinde kullanıldı. Proje öncesinde bir çalışan karmaşık parçaları bir araya getirmek için günde 8.000 sefer el manivelasını kullanmak zorundayken, artık bu monoton ve fiziksel olarak zorlayıcı işi robotlar üstleniyor. Bu, hem çalışanlar üzerindeki yükü azaltıyor hem de çalışanların son kalite kontrole odaklanmalarını sağlıyor.

Proje sayesinde yapılan işin kalitesi de arttı. Fiziksel olarak zorlu görevler robotlara verildiğinde, yüksek kalite görevler ve doğrudan kişisel iletişim için daha fazla zaman sağlandı.

Projeyi koordine eden Fraunhofer Endüstriyel Mühendislik Enstitüsü’nden David Kremer, “Robotlar, sadece çalışanlar için fiziksel olarak zorlayıcı görevleri devralıyor. İşin hazırlığı ve kalite kontrol gibi diğer tüm görevler yine çalışanlar tarafından yapılıyor ve böylece işlerinin çeşitlilik içermesi sağlanıyor” dedi. Bu uygulama, engelli kişilere iş imkanları ve ayrıca modern üretime katılma fırsatı sunuyor.

Robot teknolojisi bireysel ihtiyaçlara göre özelleştiriliyor

ISAK GmbH’nin bu öncü robot teknolojisini uygulamaya sokmasını sağlamak için Bosch, iş yerini üretim ortamına ve iş gücünün çeşitli ihtiyaçlarına uygun hale getirdi. İnsanları ve makineleri bağlayan arayüzler yeniden yapılandırıldı. Robotlar esnek bir şekilde farklı tezgah yüksekliklerine göre ayarlanabiliyor ve sensörler sayesinde güvenlik bariyerlerine ihtiyaç kalmıyor. Eğer bir işçi makineye çok yaklaşırsa APAS otomatik olarak duruyor. Bu sayede işlenecek parçaların güvenli bir şekilde teslim edilmesi ve çarpışmaların önlenmesi mümkün oluyor.

[irp posts=”2661″ name=”Narcos: Meksika 17 Kasım’da Netflix’de başlıyor”]

Bosch engelli destek robotları

[irp posts=”2548″ name=”Türkiye’de enerjinin üçte biri israf ediliyor”]